Glasovni asistenti u pametnim kućama: Da li izabrati Siri, Alexa ili Google?

 

Glasovni asistenti više nisu ograničeni na postavljanje tajmera, podsetnika i olakšanu pretragu preko interneta, već se razvijaju u tehnologije koje se integrišu u skoro sve aspekte naših domova. Zato nije iznenađujuće što njihova potražnja raste, a procenjuje se da će preko 8 milijardi glasovnih asistenata biti operativno 2024. Međutim, postoji nekoliko preovlađujućih koji obezbeđuju besprekornu automatizovanu kontrolu pametnog doma. Ovaj članak se fokusira na tri najpopularnije tehnologije za prepoznavanje govora – Alexa, Google i Siri, kako bismo vam bolje približili i pomogli da se odlučite za glasovnog asistenta koji najbolje odgovara vašim potrebama. Ali prvo…

 

Šta su glasovni asistenti u pametnim kućama?

 

Glasovni asistenti u pametnim kućama omogućavaju korisnicima verbalnu komunikaciju sa pametnim uređajima i sistemima u njihovim domovima. To su softverski programi koji koriste tehnologiju obrade prirodnog jezika i prepoznavanja glasa. Oni rade u sklopu pametnih telefona, zvučnika ili drugih uređaja koji imaju ugrađen mikrofon.

 

Koje su funkcije glasovnih asistenata?

 

Prednosti i funkcije glasovnih asistenata, posebno onih koji su integrisani u okviru smart home sistema su mnogobrojne.

Bilo da tražite da se upale ili ugase svetla, podignu ili spuste roletne, pusti muzika ili ugasi alarm, vaš pametni asistent može biti od pomoći.

Takođe, ono što je mnogim korisnicima vrlo korisno jeste prilagođavanje temperature na osnovu godišnjeg doba, doba dana, ili njihovih ličnih želja.

Glasovni asistenti vam mogu dati i trenutne informacije kao što je vremenska prognoza, vesti, rezultati sportskih događaja i druge aktuelne informacije. Mogu vam pomoći i u kuhinji, ako ste zaboravili neki recept, samo pitajte svog pametnog asistenta.

Ali to nije sve, upravljanje sigurnosnim sistemima, proveravanje kamera, zaključavanje vrata ili postavljanje alarma su isto neke od funkcija koje nam glasovni asistenti u pametnim kućama omogućavaju.

 

Vrste glasovnih asistenata i koji je najbolji?

 

Postoji više vrsta glasovnih asistenata, ali tri najpopularnija su svakako: Amazon Alexa, Google Assistant i Apple Siri.

Jedno od ključnih pitanja jeste kog glasovnog asistenta izabrati?

Mi ćemo pokušati da vam pomognemo u izboru i sagledavanju prednosti i mana glasovnih asistenata.

 

Amazon Alexa

 

Alexa je deo Amazonovog sistema pametnih uređaja, koji uključuje i Echo zvučnike koji su jedan od bitnijih delova ovog sistema.

Najveća prednost Alexa je što ima široku kompatibilnost, čime omogućava korisnicima kontrolu različitih pametnih uređaja u domu. Takođe, postoji veliki broj dostupnih aplikacija (skills) , od zabavnih do korisnih, koje korisnicima mogu proširiti i omogućiti još više funkcija Alexe.

Ako koristite druge Amazon proizvode, kao što su Echo zvučnici, Kindle uređaji ili Amazon Prime, Alexa se lako i brzo prilagođava tom ekosistemu.

Ono što je najčešće pitanje sa mnogim pametnim uređajima, pa i sa Alexom jeste pitanje privatnosti, zbog snimanja i skladištenja informacija.

Ukoliko izaberete Amazon Alexa kao vašeg glasovnog asistenta morate imati dobru i jaku internet konekciju stalno ako želite pun opseg funkcija.

Takođe, neki od naprednih servisa kao što je streaming određenih vrsta muzika ili naručivanje preko Amazona, zahtevaju pretplatu na Amazon Prime.

 

 Google Assistant

 

Google Assistant popularan je glasovni asistent koji je razvijen od strane Google-a. Dostupan je na raznim uređajima, kao što su pametni telefoni, pametni zvučnici, pametni satovi i ostali pametni uređaji.

On je integrisan sa raznim uređajima i platformama, uključujući Android pametne telefone, iOS uređaje, pametne zvučnike i pametne televizore.

Koristi napredne tehnologije prepoznavanja glasa koje omogućavaju vrlo precizno i pouzdano prepoznavanje komandi korisnika.

Ukoliko ste korisnik Gmail-a, Google Calendar-a, Google Maps-a i Google Search-a, Google Assistant će se vrlo lako i brzo uklopiti u vaš ekosistem uređaja.

Kao i Alexa, i Google ima vrlo širok spektar i brz pristup raznim informacijama, kao što je vremenska prognoza, najnovije vesti ili stanje na ulicama vašeg grada.

Ukoliko ste ljubitelj dobre muzike i kvalitetnog zvuka, uz Google Nest zvučnike imaćete vrlo lepo i prijatno iskustvo sa Google Assistant-om.

Neke od mana su poverljivost informacija, kao i kod Alexa i ponekad poteškoće u potpunom razumevanju složenih komandi ili specifičnih zahteva korisnika.

 

Apple Siri

 

I poslednji, ali ne i manje bitan je, Apple Siri. Glasovni asistent razvijen od strane Apple-a, dostupan na raznim uređajima ovog proizvođača, uključujući iPhone, iPad, Apple Watch ili Apple Mac.

Siri je čvrsto integrisana sa ekosistemom Apple uređaja i usluga. To omogućava korisnicima da jednostavno upravljaju i sinhronizuju informacije između različitih Apple uređaja.

Putem Apple HomeKit sistema korisnici mogu upravljati uređajima u domu i kad nisu u njemu.

Takođe, Apple Siri je poznata po vrlo brzim i preciznim odgovorima na korisničke komande, pružajući veoma efikasno korisničko iskustvo.

Istina je da u poređenju sa Amazon Alexa i Google Assistant-om, Apple Siri je nešto manje otvoren za aplikacije treće strane, što svakako ograničava funkcionalnost u određenim situacijama.

Može imati i poteškoće pri razumevanju složenijih komandi.

Kako bi poboljšao funkcionalnost, Siri može snimati i analizirati korisničke glasovne podatke, što može dovesti u pitanje privatnost i sigurnost vaših podataka.

 

Da zaključimo – Alexa, Google ili Siri?

 

Dakle, svi glasovni asistenti su veoma slični po performansama i osnovnim karakteristikama. Svaki ima svoje prednosti i mane, ali ono što vam može biti od velikog značaja pri donošenju odluke koji je glasovni asistent za vas, jeste ekosistem uređaja koji trenutno koristite.

Kažu da je iskustvo uvek uverljivije od reči, i zato i sami otkrijte kako pametni glasovni asistenti mogu olakšati vaš svakodnevni život.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, nedoumice ili želite saznati nešto više o pametnim kućama posetite naš sajt ili nas kontaktirajte i rado ćemo vam pomoći.