Pametna Kuća

Šta je pametna kuća? Kompletan vodič za 2023-u godinu!

 

“Dome slatki dome, zaključaj vrata, priguši svetla, pusti muziku.“

Nakon što izgovoriš komande dobijaš željeni ambijent u roku od nekoliko sekundi, a na tebi je samo da uživaš. Zvuči kao naučna fantastika? I jeste bila nekada, ali danas pametna kuća nije čak ni luksuz – dostupna je svakom domu ili kancelariji, bez velikog opterećenja na budžet! 

Međutim, koliko je pametna kuća zapravo “pametna”? U redovima koji slede saznaj kako se iza kulisa kreira prostor koji se automatski prilagođava tvojim potrebama i navikama! 

 

Upoznaj IoT 

 

Dom se može nazvati pametnim kada ima uređaje koji se kontrolišu daljinski, postavljeni tako da automatizuju održavanje kuće. Na primer, svetla se mogu upaliti kada neko uđe u prostor, ili usisivač može početi da čisti svaki dan u određeno vreme.

Ali prava magija počinje kada se IoT (Internet of Things) pridruži ovom timu. U jednoj rečenici, termin IoT se odnosi na mrežu povezanih uređaja i tehnologija koji putem interneta komuniciraju jedni sa drugima, bez tvog učešća. To znači da svakodnevni uređaji koje koristiš kao što su klima, televizor, mikrotalasna peć, automobil itd. mogu da prikupljaju podatke i inteligentno reaguju na tvoje navike

Na primer, u trenutku kada završiš sa poslom sva svetla se automatski gase u kancelariji, a klima uređaj u tvom domu počinje da hladi/greje. Sistem pametne kuće se može podesiti baš onako kako ti želiš ili kako tvoje potrebe nalažu, stoga imaš fleksibilnost i mogućnost da personalizuješ svoj prostor tako da se on prilagođava tebi. 

 

Veza između IoT-a i tehnologije pametne kuće

 

U svom najbukvalnijem smislu, Internet stvari (IoT) se odnosi na sve što je povezano sa internetom. 

Međutim, termin se češće koristi za definisanje komunikacije između pametnih uređaja bez potrebe za ljudskom interakcijom, skoro kao razgovor između pametnih uređaja. 

Pametna kuća je značaj deo IoT-a, gde se uređaji povezani na internet automatski kontrolišu najčešće putem pametnog telefona. Digitalni asistent – poput Apple Aleka ili Google Home – može da deluje kao centralno čvorište koje se aktivira glasom za kontrolu tvog osvetljenja, zvučnog sistema, termostata, televizora i još mnogo toga. 

Sada kada znamo kako iza kulisa funkcioniše pametna kuća, osvrnućemo se na tri ključna razloga zbog kojih sve više domova i kancelarija postaje automatizovano.

Internet stvari (IoT)

 

Pametna kuća prednosti – Ušteda, bezbednost i komfor 

 

Za mnoge, pokretačka snaga stvaranja pametne kuće je potencijal za uštedu energije, a samim time i novca. Postoje pametni proizvodi kao što su svetla, utikači i uređaji koji se mogu podesiti da se isključe kada se ne koriste. 

Pored finansijske koristi, smart home sistem pruža udobnost i komfor. Svi želimo što da nam bude što udobnije, a ništa ne govori o udobnosti kao kada se stvari uključe tačno u vreme i na mestu gde su ti potrebne.

Na vrhu liste svakako se nalazi i poboljšana bezbednost. Dok konvencionalni alarmni sistemi mogu zaštititi tvoj dom ili kancelariju, pametna zaštita može se sastojati od međusobno povezanih svetla, brava, senzora, kamera i zvona na vratima, omogućavajući neuporedivo više nadzora i kontrole.

Dakle, ušteda, bezbednost i komfor su tri ključna faktora zbog kojih se smart home sistem smatra velikim iskorakom u budućnost i novim standardnom za svaki prostor, komercijalni ili privatni. 

 

Pametna kuća mane

 

Ne postoji nijedan sistem koji nema nikakvu manu, pa tako ni smart home. Iako pametna kuća nudi udobnost i uštedu troškova, i dalje postoje određeni izazovi.

Očigledno, osnovni uslov svakoj pametnoj kući je internet. U slučaju da ostaneš bez interneta ne postoji način da kontrolišeš sistem, tako da ti je uvek potrebna jaka i stabilna internet konekcija. 

Druga mana je zavisnost od profesionalaca. Ukoliko postoji neki problem sa sistemom, ne možeš samo da pozoveš lokalnog majstora – moraš da kontaktiraš profesionalce. 

Bezbednosni rizik je takođe jedan od potencijalnih problema sa kojim mogu da se suoče vlasnici pametnih kuća, zgrada ili kancelarija. Sa rastom trenda smart home sistema raste i broj upita na Google-u: Da li pametna kuća može da se hakuje?

Veoma je retko da neko hakuje smart home sistem, ali rizik uvek postoji. Evo par saveta da svedeš ovaj rizik na minimum:

  • Svi pametni uređaji moraju biti zaštićeni jakim lozinkama. 
  • Koristi privatni WiFi mrežni kanal kome se ne može pristupiti spolja.
  • Uvek izaberi iskusne profesionalce za ugradnju smart home.

 

Pametni uređaji koji se najčešće automatizuju 

 

Osvrnućemo se sada na popularne (i ne tako popularne) pametne uređaje koji se najčešće povezuju u sistemu pametne kuće, kao i benefite koji oni donose.

 

Pametna rasveta

 

Rasveta se verovatno najviše automatizuje u smart home sistemu. Pametne sijalice možeš koristiti za svoj dom i time zameniš stare standardne sijalice, od podnih i stonih lampi do plafonskih svetiljki. Sva svetla kontrolišeš putem aplikacije, odjednom, po prostoriji ili jednu po jednu – izbor je na tebi. 

Možeš da postaviš scenu kao što su „dobro jutro“ koje pali svetla u spavaćoj sobi, kupatilu, hodniku i kuhinji, a zatim još jednu pod nazivom „laku noć“ koja gasi sva svetla.

Postoji mnogo opcija u prostoru za pametno osvetljenje, a Philips Hue je među vrhunskim brendovima koji nude sijalice koje čak mogu da svetle u milionima različitih boja i nijansi. Postoje čak i Bluetooth zvučnici ili dolaze u jedinstvenim oblicima, poput svetlosnih traka koje mogu pulsirati uz muziku.

 

Pametne kamere 

 

Sigurnost je glavni prioritet svih domaćina i vlasnika biznisa. Efikasne mere zaštite uključuju strateški postavljene unutrašnje i spoljašnje kamere, ili kamere za zvono na vratima sa pametnim mogućnostima. Ovo pomaže u ublažavanju stresa i uliva osećaj sigurnosti. 

Zamisli da vizuelno možeš da pregledaš spoljašnjost i unutrašnjost prostora u realnom vremenu sa bilo kog mobilnog uređaja, bez obzira na tvoju lokaciju!

Osim toga, vidljive pametne sigurnosne kamere često mogu odvratiti kriminalne aktivnosti, kao što su provale, krađe i vandalizam. Pametan video nadzor takođe može pomoći organima za sprovođenje zakona u identifikaciji osumnjičenih počinilaca putem slika i video zapisa u oblaku koji se čuvaju u mrežnim video rekorderima (NVR).

Integrisanje sigurnosnih kamera u tvoj sistem bezbednosti pametne kuće takođe može rezultirati popustima na polise osiguranja vlasnika kuća i biznisa.

 

Pametni kućni uređaji

 

Veliki i mali uređaji dolaze sa već ugrađenom pametnom tehnologijom, od aparata za kafu do štednjaka i mašina za pranje i sušenje, ili se mogu učiniti pametnim putem pametnog utikača.

Možeš da povežeš pametni utikač na utičnicu, a zatim na mali uređaj kao što je aparat za kafu, ventilator, noćno svetlo ili šporet. Utikač se može kontrolisati pomoću Google Home, Apple HomeKit ili Amazon Aleka . Na taj način jednim dodirom možeš uključiti aparat za kafu pre nego što ustaneš iz kreveta. 

 

Pametni termostati

 

Pametni termostati mogu pomoći u uštedi novca na računima za struju, a da ne pominjemo da sprečavaju bespotrebno rasipanje električne energije, i samim time novca. Ako instaliraš pametni termostat možeš da ga kontrolišeš sa pametnog telefona ili tableta, praktično sa bilo kog mesta. 

Takođe, pametni termostati uče tvoje navike vremenom i mogu automatski da spuste temperaturu za nekoliko stepeni kada “zna” da niko nije kod kuće (čak i komunicira sa pametnom sigurnosnom kamerom da bi to potvrdio), ili obrnuto, podižući ga za nekoliko stepeni neposredno pre nego što vlasnici dođu.

 

Pametne roletne

 

Roletne se često zaborave kada je u pitanju automatizacija prostora u sistemu pametnih kuća – dok ljudi ne vide kod drugih koliko su pametne roletne efikasne. Veoma je komforno kada se roletne podižu ili spuštaju na dugme ili glasovnu komandu. Osim na tvoju komandu, pametne roletne se mogu automatski prilagođavati suncu kako bi što više prirodnog svetla ulazilo u prostor. 

 

Pametni ventilatori i prečišćivači vazduha 

 

Pametni ventilatori i prečišćivači vazduha rade sa aplikacijama koje mogu da prijave podatke prikupljene sa uređaja, uključujući kvalitet vazduha i temperaturu u prostoriji. Možeš da automatizuješ ove uređaje tako da rade samo nekoliko sati tokom dana ili noći, na primer.

 

Pametne prskalice

 

Pametne prskalice za zalivanje mogu se podesiti da voda u dvorištima i biljkama teče onoliko koliko je potrebna kako bi zelenilo moglo da napreduje. Neke opcije pametnih prskalica prilagođavaju se i tipu tla! Takođe se prilagođavaju spoljašnoj temperaturi i kiši, što sprečava preterano zalivanje koje može naštetiti tvom travnjaku i biljkama.

 

Koliko pametni kućni uređaji štede novac?

 

Kao što smo mogli videti tehnologija pametne kuće može učiniti tvoj život praktičnijim, ali i uštedeti novac! Najbolji IoT uređaji koji štede novac su pametne sijalice, utikači i termostati. Sa njima nikada nećeš zaboraviti da ugasiš svetlo ili uređaj, a imaćeš i više kontrole kako trošiš električnu energiju. 

Istraživanja su pokazala da pametni termostati mogu smanjiti račune za struju do 23%! Osim toga, pametni detektori dima i CO te mogu upozoriti čim dođe do povećanja temperature pre nego što požar i počne, štedeći na taj način potencijalno i desetine hiljada evra. 

Pametna kuca i usteda graficki element
Pametna kuća i ušteda

 

Koliko košta pametna kuća?

 

Kako tehnologija napreduje i pametni uređaji postaju ključni deo našeg svakodnevnog života, cena automatizacije pametne kuće je mnogo pristupačnija nego što je nekada bila. Dostupni su i različiti nivoi sistema automatizacije pametnih kuća, u rasponu od jednostavnijih opcija koje su po nižoj ceni, do složenijih i naprednijih sistema koji će naravno biti skuplji.

Kada želiš da svoj smart home sistem profesionalno postaviš i instaliraš, na cenu mogu uticati različiti faktori. To uključuje veličinu i složenost podešavanja pametne kuće, kao i broj sistema i uređaja koji će se implementirati u sistem. 

Zbog toga nećeš pronaći univerzalni cenovnik pametne kuće, već je potrebno da stupiš u kontakt sa profesionalcima kako bi dobio najtačniju estimaciju cene smart home sistema. 

Upravo zbog toga, Home Logic ti omogućava da se raspitaš o svemu što te zanima potpuno besplatno, pa možeš da nas kontaktiraš direktno putem ovog linka.

 

Prošlost i budućnost pametne kuće

 

Pre nego što zaključimo temu šta je pametna kuća, osvrnućemo se na prve dane sistema pametne automatizacije, kao i na to šta nam donosi budućnost smart home sistema. 

 

Kako je nastala ideja pametne kuće?

 

Ideja o kućnoj automatizaciji bila je prisutna od kada su prve električne instalacije uvedene u zgrade. Možemo reći da je kućna automatizacija počela još u dalekom 19 veku pronalaskom mašina, počevši od kućnih aparata. Krajem istog veka automatizacija uređaja je pokazala direktnu vezu mašine sa električnim ožičenjem. Sposobnost da se mračna soba osvetli samo uz pomoć sijalice sa prekidačem potpuno je transformisala način na koji su ljudi tada živeli! 

Ovaj tehnološki napredak je doveo do pronalaska televizora 1950 godine, a kasnije i daljinskog upravljača. To je bio vrhunac automatizacije koji su ljudi mogli da zamisle u tom periodu. 

Koncept jedne kontrolne tačke je nastao, a korespondencija između dva uređaja počela je da se razvija i oblikuje u drugim oblastima. 

Taj koncept je omogućio tokom 1960-ih godine kreiranje novog izuma: kuhinjski računar ECHO IV. Iako se ECHO IV nije prodavao na industrijskom nivou, bio je to briljantan uređaj, skoro pola veka ispred svog vremena! Ta činjenica je donekle i osudila ovaj uređaj na propast. 

Čak i tada, ECHO IV pametni uređaj mogao je lako da skladišti i snima razne podatke, uključuje/isključuje aparate, a takođe kontroliše i temperaturu u kući.

Međutim, zbog lošeg reklamiranja ideja je propala sve do razvoja interneta 90-ih godina.

 

Kakva je budućnost pametne kuće?

 

Sa razvojem IoT-a i integracijom veštačke inteligencije budućnost izgleda prilično svetla. Pametne kuće bi pružale sve neophodne usluge, uključujući energiju, medicinu, komunikaciju, bezbednost, zabavu i komunalne usluge.

U toku je tranzicija na sledeću generaciju i sve će više uređaja imati pametno povezivanje, u kojem neće biti potreban nikakav ručni unos od strane ljudi. Računari će koristiti dnevne obrasce i izvršavati različite komande prema potrebama i željama. Ljudi “hrane” uređaje informacijama, kako bi ti uređaji mogli da automatski detektuju potrebe i pokreću program.

Na primer, ako zaključavaš ulazna vrata svakog dana u 19 časova, pametna kuća bi to mogla da uradi umesto tebe bez obzira da li si to tražio ili ne, na osnovu prošlih obrazaca. 

Pored toga, kamere i senzori ugrađeni u frižidere će predložiti hranljivije alternative ako ljudi posežu za slatkišima, ili gaziranim pićem prečesto. Slična tehnologija će biti implementirana u ormarićima za lekove kako bi sistem proverio da li su stanari uzeli svoje medikamente na vreme. 

Sistem pametne kuće može otići toliko daleko da će čak postojati senzori koji skeniraju ljudski otpad u toaletu, kako bi ustanovili da li postoje potencijalna zdravstvena stanja koja zahtevaju medicinsku pomoć, i o tome obavestili vlasnika pametne kuće.   

Već sada postoji tehnologija pametnog ogledala, kao što je Poseidon smart mirror, koje može da ustanovi zdravstveno stanje vlasnika na osnovu stanja kože.

Ovo su ciljevi koje sadašnji tehnološki inženjeri imaju na umu za budućnost sistema pametne kuće.

buducnost pametne kuce graficki element
Budućnost pametne kuće

 

Šta je pametna kuća – Zaključak

 

Iskreno se nadamo da ti je Home Logic vodič za pametnu kuću bio temeljan i informativan. Sve u svemu, postoje različiti aspekti koje treba imati na umu kada želiš da svoj redovni dom pretvoriš u pametan. Stoga, moraš razmotriti koji su ciljevi tvog pametnog prostora – smanjenje komunalnih troškova, unapređenje bezbednosti, povećanje udobnosti ili sve odjednom.

Ne moraš odmah da automatizuješ celokupan prostor u potpunosti. Umesto toga, pronađi svrhu pametne automatizacije i počni sa povezivanjem nekoliko uređaja koji će ti to omogućiti. Počni sa povoljnim opcijama, a zatim kako vreme prolazi, unapređuj sistem automatizacije prema potrebama i željama.

Ukoliko nisi siguran odakle početi i koja je najbolja opcija za tebe, Home Logic nudi besplatne konsultacije koje možeš da iskoristiš da saznaš sve što te zanima, a što nismo naveli u ovom članku, stoga iskoristi ovu opciju jer te ništa ne košta. Kontaktiraj nas putem elektronske pošte mail@homelogic.rs, ili na broj telefona +381 11 63 371 852 već danas!