Pametna Kuća

Da li pametna kuća može da se hakuje? Zaštitite svoj prostor u 2023-oj!

 

Pametna kuća je tehnologija koja olakšava život putem automatizacije stvari kao što su bezbednost, grejanje i osvetljenje. Osim udobnosti, velika prednost ovih sistema je ekonomičnost. U proseku, proizvodi za pametne kuće vlasnicima uštede gotovo 100 eura mesečno. 

Međutim, bez obzira na izuzetan napredak u kvalitetu i sigurnosti pametnih sistema, ukoliko se preskoče bezbednosni koraci tokom instalacije, ostvarena dobit može da se dovede u opasnost. Pažljivo obrati pažnju na sledeće slučajeve koji mogu da uzrokuju gubitak uloženih resursa i ostvarenu uštedu.

 

Kako hakeri mogu da pristupe pametnim uređajima?

 

Svaki uređaj koji je povezan na internet može da se hakuje. Među njima najranjivije su sigurnosne kamere, koje su žrtve u čak 47% registrovanih slučajeva. Posle njih, najpodložnije su pametne brave i Smart TV. Na kraju, slaba WiFi zaštita takođe može da uzrokuje problem.

Dodatan problem je što proizvođači uređaja nemaju obavezu da iste bezbedno povežu sa internetom.

Generalno, korisnici ne razmišljaju previše o obezbeđivanju svih svojih uređaja. Prioritet automatizacije je komfor i funkcionalnost doma. Ali, potrebno je imati u vidu da su svi pametni uređaji u smart home sistemu povezani. Dovoljno je da haker preuzme kontrolu nad samo jednim aparatom i da na taj način dobije pristup i ostalim uređajima. Ovo su metode koje se koriste s ciljem hakovanja pametnih kuća:

#1 način – zlonamerno ažuriranje firmware na kućne uređaje ili kućni ruter

#2 način – korišćenje ranjivosti u samim uređajima

#3 način – probijanje WiFi mreže na koju su pametni uređaji povezani

Svi ovi načini mogu da omoguće neželjene upade i obezbede nepoželjnim licima daljinsku kontrolu nad svim uređajima, što dalje može dovesti do špijuniranja i provale ili krađe ličnih podataka vlasnika nekretnine. Iz ovih razloga, potrebno je preduzeti sve moguće metode zaštite od ovakvih vrsta napada.

 

Kako zaštititi pametnu kuću od hakera?

 

Da zaštitiš svoj smart home sistem, prvo je potrebno da prepoznaš potencijalne ranjivosti uređaja. Zatim je neodhodno potvrditi da li uređaji imaju integrisane bezbednosne sisteme i da li su na odgovarajući način podešeni da pravilno zaštite mrežu i uređaje.

Ključ sprečavanja hakovanja je zaštita mreže na koju su uređaji povezani, potom zaštita pojedinačnih uređaja pomoću jakih lozinki i drugih bezbednosnih mera. Evo tačno kako da to postigneš.

 

Koristite pametne uređaje renomiranih proizvođača 

 

Ako planiraš da implementiraš pametnu kuću, uradi to kako treba. Iako možeš da dođeš u iskušenje i probaš da uštediš na pojedinim detaljima, upravo ti detalji kasnije mogu da budu razlog mnogo većih problema.

Izbor zasnovan samo na ceni proizvoda može dovesti do dodatnog rizika. Poznatiji brendovi obično preduzimaju dodatne mere predostrožnosti, kako bi uz tvoj dom zaštitili i svoju reputaciju. Međutim nema nikakvih garancija, važno je na odgovarajući način istražiti sve opcije.

Kada biraš svoj pametni uređaj, razmisli o tome da li dolazi sa redovnim softverskim i bezbednosnim ažuriranjima i pročitaj politiku privatnosti da razumeš kako se lični podaci na uređaju koriste nakon što se prikupe. Na kraju, prođi i kroz recenzije kupaca i istraživanja sajtova za zaštitu potrošača.

 

Zaštitite WiFi mrežu

 

Pri podešavanju Wifi rutera, veoma je važno kreirati jaku i jedinstvenu šifru za svoju mrežu.

Inicijalna ili fabrička lozinka može biti tačka spoticanja. Odaberite jedinstvenu lozinku koja se ne koristi ni na jednom drugom uređaju ili nalogu. Takođe bi trebalo instalirati WPA2 enkripciju koja se nalazi u podešavanjima rutera, kao i aktivirati dostupan Firewall.

Pogledajte informacije o proizvodu proizvođača koje ste dobili uz vaš WiFi ruter kada ste ga kupili za detaljnija uputstva. Naposletku, ukoliko je potrebno, kontaktiraj svog internet provajdera ili proizvođača rutera da se u potpunosti upoznaš sa najnovijim bezbednosnim podešavanjima.

 

Podesite unikatne šifre za svaki uređaj

 

Jaka wifi lozinka možda neće biti dovoljna mera zaštite. Svaki zasebni uređaj treba da ima drugačiji password. Takođe, obavezno ih promeni nekoliko puta godišnje.

Uz to, menadžer lozinki je šifrovani digitalni trezor koji čuva podatke koje koristite za pristup.

Program može da generiše jake lozinke i da osigura da ih ne ponavljate na više uređaja.

 

Instalirajte Firewall

 

Potencijalni upadi mogu da budu zastrašujući kada pričamo o potencijalnoj krađi podataka i o tome kako to može da utiče na ličnu egzistenciju. Na sreću, različite vrste Firewall sistema su uznapredovale. Nekad je to bila samo programska zaštita, a danas možete kupiti hardver koji će zaštititi vaš dom ili biznis.

 

Koristite višefaktorsku autentifikaciju

 

Svaki korisnik treba da primeni multifaktorsku autentifikaciju i menadžera lozinki.

Autentifikacija zahteva unos nasumično generisanog koda koji stiže SMS-om, e-poštom ili mobilnom aplikacijom.

Uz sve ove primarne metode, radi potpune bezbednosti potrebno je sprovesti i sledeće aktivnosti, poneke povremeno, a određene stalno:

  • Redovno ažuriraj softvera na svakom uređaju
  • Instaliraj dodatnog, sigurnosnog softvera
  • Gašenje pristupa mreži – kada se u kući ne koriste uređaji, onemogućite svaki pristup mreži
  • Koristi VPN – Virtuelna privatna mreža je dodatan mali izdatak koji može osigurati sistem
  • Ne povezuj neproverene uređaje i, ukoliko je moguće samo one neophodne;
  • Uvek budi upoznat sa novim rizicima i edukuj celo domaćinstvo o ispravnom korišćenje pametne kuće.

 

Da li pametna kuća može da se hakuje – Zaključak

 

Sada kada si upoznat sa svim prednostima, kao i metodama zaštite koje eleminišu mane sigurnosnih sistema, možeš da zakoračiš na sledeći stepenik. Iako smatraš da si dovoljno upoznat sa modernim tehnologijama, pojedine stvari je ipak bolje prepustiti profesionalcima. 

Home Logic nudi sveobuhvatnu uslugu i možeš nas veoma lako pronaći i pregledati našu ponudu. Kontaktiraj nas putem elektronske pošte mail@homelogic.rs, ili na broj telefona +381 11 63 371 852 već danas!