Top 10 pametnih uređaja za moderan dom

 

Dom je daleko više od mesta za spavanje i odmor. Moderna kuća ili stan postali su idealno mesto za uvođenje inovacija. Pametni uređaji su postali neizostavni deo svakog modernog doma, čineći naš život lakšim, rasterećenijim i udobnijim nego ikad pre. Upravljanje njima je veoma jednostavno – sve što ti je potrebno je aplikacija za povezivanje na mobilnom telefonu. U ovom blogu ćemo ti predstaviti deset pametnih uređaja koje bi definitivno trebalo da razmotriš za svoj dom. 

 

Pametna rasveta

 

Pametna rasveta, koja uključuje pametne sijalice, omogućava ti da prilagodiš osvetljenje prema svojim potrebama i raspoloženju. U zavisnosti od doba dana, društva u kom si, kao i aktivnosti koju želiš da obavljaš, možeš da promeniš boje, intenzitet svetla i raspored osvetljenja. Gašenje svetla pred spavanje nikad nije bilo lakše, dovoljan je jedan klik na telefonu.

 

Pametni zvučnici

 

Muzika na poseban način oplemenjuje prostor i utiče na raspoloženje, bez obzira na to da li je slušaš dok nešto radiš ili si u potpunosti prepušten melodiji. Pametni zvučnici poput Amazon Echo ili Google Home pružaju ti glasovnu asistenciju i kontrolu muzike, kako u pogledu jačine zvuka, tako i izbora pesama.

 

Pametni bojler

 

Da li ti se nekad desilo da se vratiš s puta i moraš da čekaš da se voda u bojleru zagreje kako bi mogao da se istuširaš? Sa pametnim bojlerom nema čekanja – možeš da ga uključiš na daljinu preko aplikacije na telefonu. Pametni bojler predstavlja inovativno rešenje u domaćinstvu za kontrolisanje temperature i rasporeda zagrevanja vode, a uz to, pravilnim korišćenjem može da štedi energiju i umanji račun za struju.

 

Pametna kontrola termostata

 

Slično kao sa bojlerom, sigurno si se nekad vratio u ,,topli dom’’ koji je zapravo hladan. Uz uvođenje pametne kontrole termostata, možeš da zagreješ svoju kuću ili stan na daljinu, putem pametnog telefona. Sistem može da se koristi i za spuštanje temperature u prostoru, što predstavlja raj u letnjim mesecima. Pametna kontrola termostata može da bude naročito korisna ukoliko imaš kućnog ljubimca koji je sam kod kuće.

 

Pametno zalivanje biljaka

 

Ako tvoj dom upotpunjuju biljke, naročito one u dvorištu, sigurno znaš da je i njima potrebna nega dok si odsutan. Pametno zalivanje biljaka predstavlja sistem koji omogućava precizno upravljanje zalivanjem cveća ili travnjaka. Sistem možeš da prilagodiš vremenskim uslovima i potrebama biljaka, a uz praćenje smernica za potrošnju, možeš da koristiš vodu na ekonomičan način.

 

Pametni prečišćivač vazduha

 

Iako je zagađenje vazduha tema o kojoj se globalno mnogo govori, barem u svom domu možeš da utičeš na čistoću vazduha koji udišeš. Pametni prečišćivač vazduha možeš da pokreneš na daljinu, a uređaj će i pre nego što stigneš kući očistiti vazduh od štetnih čestica i gasova. Čišćenje od alergena je naročito važno ukoliko patiš od alergija, a ovaj sistem omogućava i njihovo eliminisanje. Putem mobilnog telefona možeš da pratiš kvalitet vazduha u svom domu, kao i rad filtera.

 

Pametni kućni uređaji

 

Mašina za pranje ili sušenje veša, mašina za pranje sudova, rerna, frižider i zamrzivač… Nekada njihovo uključivanje na daljinu može mnogo da znači pri planiranju vremena. Oni se danas proizvode kao pametni kućni uređaji i njihov rad možeš da kontrolišeš putem aplikacije na telefonu. Aktiviranje pametnih uređaja na daljinu svakodnevne kućne poslove čini lakšim, a korisno je na još jedan način – ako npr. mašina za pranje veša ,,odradi’’ svoje pre nego što stigneš kući, neće ti smetati buka koju proizvodi.

 

Pametni alarmni sistem

 

Kada je dom već opremljen savremnim pametnim uređajima, prevaziđeno je da ga čuva alarm ,,upaljeno je svetlo, pa će lopovi misliti da ima nekog kod kuće.’’ Postoji i pametni alarmni sistem koji pruža dodatnu sigurnost za tvoj dom, a njegov rad lako možeš da nadgledaš putem pametnog telefona. Ukoliko postoji opasnost, sistem ti odmah šalje upozorenja i obaveštenja kako bi na vreme mogao da reaguješ.

 

Pametne sigurnosne kamere

 

Sigurno si se nekad smejao gledajući na Youtube-u dogodovštine rakuna snimljene sigurnosnom kamerom u noćnim satima. Teško da će na našem području u dvorištu da se pojavi tako veliki glodar, ali ipak, nadziranje prostora oko doma ili u njemu nije na odmet. Pametne sigurnosne kamere će ti omogućiti da putem telefona posmatraš šta se dešava u realnom vremenu, a sistem će ti slati obaveštenja o bilo kakvim sumnjivim aktivnostima. Idealno je da pametne sigurnosne kamere koristiš uz prethodno preporučeni pametni alarmni sistem.

 

Pametna brava

 

I na kraju, uz pametne kamere i alarmni sistem, preporučujemo ti i pametnu bravu. Pametna brava za ulazna vrata će ti omogućiti da otključavaš i zaključavaš vrata putem pametnog telefona i više se neće dešavati da se na pola puta ka poslu pitaš da li si zaključao kuću. Takođe, sistem pametne brave može da kreira privremene ključeve za goste i prati ko ulazi i izlazi iz tvog doma.

 

Zaključak

 

Pametni sistemi i uređaji nisu samo simbol modernog doma, već i mogu da ti olakšaju svakodnevni život. Od energetske efikasnosti i sigurnosti do zdravijeg okruženja i zabave, pametni uređaji donose mnoge prednosti. Odaberi one koji najbolje odgovaraju tvojim potrebama i pretvori svoj dom u pametno i inovativno okruženje.

Ipak, ukoliko nisi siguran odakle početi i koja je najbolja opcija za tebe, Home Logic nudi besplatne konsultacije koje možeš da iskoristiš da saznaš sve što te zanima, a što nismo naveli u ovom članku, stoga iskoristi ovu opciju jer te ništa ne košta. Kontaktiraj nas putem elektronske pošte mail@homelogic.rs, ili na broj telefona +381 11 63 371 852 već danas!