Pametna Kuća

Sve što treba da znate o pametnim sijalicama: Uvod u pametno osvetljenje

 

Razmišljaš o uštedi struje i bezbrižnijem životu? Onda treba da znaš da su pametne sijalice nešto što će ti olakšati život na više polja. Osim što su sastavni deo svake pametne kuće, one koriste napredne tehnologije poput bežičnog povezivanja i senzora kako bi ti omogućile bolju kontrolu nad osvetljenjem u tvom domu.

U ovom članku ćemo istražiti kako pametne sijalice rade, na koji način štede struju, koje su prednosti korišćenja pametnih sijalica i kako se integrišu sa drugim pametnim uređajima.

 

Kako pametne sijalice rade

 

Pametne sijalice koriste različite tehnologije, zavisno o njihovom modelu. Većina ima ugrađen Wi-Fi i Bluetooth kako bi se mogle povezati s drugim pametnim uređajima u kući. Neki modeli koriste senzore za detekciju pokreta i okolne svetlosti kako bi se moglo automatski prilagođavati osvetljenje u sobi.

 

Pametne sijalice su obično LED sijalice. One troše manje energije nego tradicionalne sijalice, a uz to imaju i duži vek trajanja. Takođe se mogu programirati tako da se automatski isključe kada nije potrebno da rade, što može uštedeti novac i umanjiti račun za struju.

 

Prednosti korišćenja pametnih sijalica

 

Postoji nekoliko prednosti pametnih sijalica. Jedna od najvećih je svakako ušteda energije. One troše manje energije od tradicionalnih sijalica i mogu se programirati da se automatski isključe kada nije potrebno da osvetljavaju prostor.

Još jedna prednost korišćenja pametnih sijalica je mogućnost podešavanja osvetljenja prema potrebama. One ti omogućavaju da prilagoditš jačinu i boju svetlosti, a takođe i da ih uključiš/isključiš putem mobilnog telefona ili čak glasovnom naredbom. Isto tako, mnogi modeli imaju funkcije kao što su scenska osvetljenja i mogućnost podešavanja osvetljenja prema aktivnostima i dobu dana/noći.

One isto tako pružaju povećanu sigurnost i praktičnost. Neki modeli imaju senzore za detekciju pokreta i okolne svetlosti koji se mogu koristiti za automatsko uključivanje svetla kada uđete u sobu ili zaustavljanje osvjetljenja kada nema pokreta u sobi. Ovo može biti korisno kada ste van kuće, jer možete postaviti pametne sijalice da se automatski uključe i isključe u određeno vreme, stvarajući privid da je neko kod kuće. Ova funkcija se isto tako može koristiti kako bi se smanjila verovatnoća od provala.

 

Integracija pametnih sijalica s drugim pametnim uređajima

 

Pametne sijalice se mogu integrisati s drugim pametnim uređajima u kući kako bi se stvorio potpuno povezan sistem pametnog doma. Na primer, pametne sijalice se mogu povezati s pametnim termostatom kako bi se automatski prilagođavalo osvetljenje u sobi pri određenoj temperaturi.

Isto tako, mogu se integrisati i s pametnim zvučnicima koristeći Google Home, tako da možete glasovnim komandama da upravljate celim sistemom. Ovo ti omogućuje da upravljaš svim pametnim uređajima u kući gde god da se nalaziš. Aplikacije za pametne telefone olakšale su svima život. Sa njima možeš da prilagodiš nivo osvetljenja, da odlučiš gde i kako će osvetljenje raditi, kao i da postaviš scenska osvetljenja.

 

Kako se instalira pametno osvetljenje

 

Postoje dve glavne metode instaliranja pametnog osvjetljenja:

  • Prva se zove „centralizirano osvetljenje“ i koristi se za kuće u novogradnji ili koje prolaze kroz značajna renoviranja. Ova opcija zapravo povezuje svetla na centralnu lokaciju, sličnu razvodnoj kutiji, koja je žično povezana i povezuje se s „mozgom“ ili kontrolerom pametnog doma.
  • Druga se zove „bežično osvetljenje“ i uglavnom se koristi za nadogradnju postojećeg osvetljenja. Ova opcija koristi iste žice koje vode do trenutnih prekidača za osvjetljenje, ali obični prekidači zamjenjuju se pametnim prekidačem koji potom bežično komunicira s „mozgom“ ili kontrolerom.

 

Zaključak

 

Pametne sijalice su odličan način za unapređenje tvog doma i stvaranje pametnog sistema osvetljenja. Omogućuju ti uštedu energije, prilagođavanje osvetljenja prema tvojim potrebama i povećanu sigurnost i praktičnost.

Takođe se mogu integrisati s drugim pametnim uređajima u kući kako bi se stvorio potpuno povezan pametni dom. Ako još uvek koristiš tradicionalne sijalice, sada je pravo vreme da razmisliš o prelasku na pametne sijalice kako bi povećao komfor i pritom uštedeo novac na računima za struju.

Ovo je pravac u kojem tehnologija ide – ogromna međusobna povezanost osmišljena da učini naše živote jednostavnijim i praktičnijim. Pametno osvetljenje je mali korak u tom pravcu, model budućnosti spreman za upotrebu već sada. Zakažite besplatne konsultacije za pametno osvetljenje putem elektronske pošte mail@homelogic.rs, ili na broj telefona +381 11 63 371 852 već danas!