Pametna Kuća

Pametna tehnologija u kući i bezbednost za decu

 

Želiš da koristiš pametne uređaje i da budeš siguran da su tvoja deca bezbedna? Glavna briga svakog roditelja je da njegovo dete odrasta što bezbrižnije i sigurnije, a pametna tehnologija omogućava baš to. U ovom članku, istražujemo kako da iskoristiš pametnu tehnologiju na siguran način, a da pritom ne izgubiš funkcionalnosti koje su potrebne celoj porodici.

 

Značaj stvaranja pametnog doma prilagođenom deci

 

Stvaranje pametnog doma koji je prilagođen deci ne samo da će pomoći u njihovoj sigurnosti, već će i pomoći u poboljšanju njihovog svakodnevnog života. Deca se brzo navikavaju na nove tehnologije, a pametni domovi mogu da pruže interaktivno iskustvo koje će poboljšati njihovu produktivnost i zabavu. Međutim, pre nego što počneš s postavljanjem pametnih uređaja potrebno je da malo bolje istražiš ovu temu.

 

Kako pronaći odgovarajuću pametnu tehnologiju

 

  • Identifikuj potrebe porodice i koji problemi su ti najbitniji

 

      • Pre nego što kreneš u potragu pametnih uređaja koji bi ti olakšali roditeljstvo, važno je da identifikuješ probleme koje će oni rešavati. Razmisli o tome kojim delovima kuće deca najviše pristupaju i koje opasnosti bi mogle predstavljati. Takođe, razmisli o tome koliko vremena provodiš kod kuće i da li ti je potrebna tehnologija koja može da olakša svakodnevne zadatke ili da ti pomogne u nadzoru dece dok ste van kuće.

 

  • Odredi pametnu tehnologiju koja ti može pomoći

 

      • Nakon što si identifikovao potrebe porodice i probleme koji su najbitniji za rešavanje, važno je da odrediš pametnu tehnologiju koja može da ti pomogne. Možda ćeš odlučiti da je potreban sistem za nadzor kuće ili pametne brave za bolju kontrolu pristupa. Možda ćeš hteti pametne utičnice koje omogućavaju da kontrolišeš uređaje na daljinu, ili pametne senzore za detekciju dima i ugljen monoksida. Razmisli o tome koje pametne tehnologije su najbolje prilagođene tvojim potrebama i budžetu.

 

  • Istraži pametnu kućnu tehnologiju koja se može povezati sa drugim uređajima

 

    • Na kraju, kada znaš šta ti je potrebno, kao i šta želiš da postigneš, vreme je da proveriš kako će se tehnologija uklapati u tvoje planove. Pametne kuće su često integrisani sistemi koji su međusobno kompatibilni. Bitno je da biraš tehnologiju koja može da se poveže sa drugim uređajima. Ovo mogu biti pametni zvučnici koji se mogu povezati sa drugim pametnim uređajima u kući, kao i pametne sisteme za nadzor koji omogućavaju da nadgledate kuću preko iste aplikacije. Razmisli o tome kako možeš da iskoristiš ovu povezivost da bi stvorio efikasan i funkcionalan sistem za svoju porodicu. Mogućnosti su neograničene.

 

Najbitniji pametni uređaji za veću bezbednost dece

 

  • Pametna brava može da bude koristan dodatak ako želiš da povećaš sigurnost svoje dece u kući ili stanu,. Sa njom možeš da otključaš vrata bez ključa, a neke pametne brave čak ti omogućuju da upravljaš pristupom. Samo jedna od funkcija je to da drugi ljudi mogu da ulaze tako što ćeš im dati privremeni pristup.

 

  • Kamera za vrata je koristan uređaj za zaštitu tvoje dece. Putem aplikacije možeš da vidiš ko stoji na vratima bez da moraš da pogledaš kroz špijunku, tako da možeš proceniti da li je sigurno otvoriti ih ili ne.

 

  • Pametni zvučnici mogu biti korisni za upozoravanje tvoje dece kada nisi kod kuće. Mogu se povezati sa drugim pametnim uređajima u kući, pa čak i sa tvojim pametnim telefonom, tako da možeš upravljati kućom iz daljine.

 

  • Pametni detektori dima mogu brzo otkriti požar u kući, što je posebno važno za zaštitu dece. Mogu se povezati sa drugim pametnim uređajima kako bi se aktivirale određene radnje u slučaju opasnosti.

 

Saveti za instalaciju pametnog sistema

 

  • Pre nego što počneš da koristiš pametne uređaje u svom domu, važno je da shvatiš kako oni funkcionišu i koje su njihove prednosti i mane. Dok su pametni uređaji korisni za povećanje sigurnosti dece, isto tako mogu predstavljati rizik ako se ne koriste na pravi način. Zato pažljivo pročitaj uputstva za svaki uređaj kako bi bio upoznat sa svim potencijalnim rizicima.

 

  • Kada koristiš pametne uređaje, važno je da imaš dobru bezbednost sistema kako bi se sprečio neovlašćeni pristup, odnosno hakovanje sistema pametne kuće. Ovo uključuje upotrebu snažnih lozinki, zaštitu Wi-Fi mreže i ažuriranje softvera na uređajima.

 

  • Mobilni telefoni se često koriste kao upravljačke jedinice za pametne uređaje. Kada koristiš mobilne aplikacije za upravljanje pametnim uređajima, važno je da tvoj mobilni telefon bude zaštićen snažnom lozinkom ili drugim metodima autentifikacije

 

  • Iako pametni uređaji mogu pomoći u poboljšanju sigurnosti dece kod kuće, isto tako mogu predstavljati rizik ako se ne koriste na pravi način. Ti rizici uključuju pristup neprimerenim sadržajima ili pristup drugim uređajima u pametnom domaćinstvu. Da biste to sprečili treba da odlučite kojim uređajima deca imaju pristup, kao i da postavite mere zaštite za decu. Mere zaštite mogu da se primene i na mobilne telefone, tako da možeš da budeš siguran da će tvoje dete dobijati prikladan sadržaj čak i dok je u školi, u gostima, ili na letnjem kampu.

 

Zaključak

 

Pametni uređaji mogu pomoći u povećanju sigurnosti dece kod kuće, ali isto tako mogu predstavljati rizik ako se ne koriste na pravi način. Stoga je važno da istražite o ovome pre nego što odlučite da koristite pametne uređaje u svom domu. Time ćete svakako osigurati najbolju sigurnost za svoju porodicu. Uz pravilne bezbednosne postavke i pravilnu upotrebu, pametni uređaji mogu biti izvrsni pomagači za roditelje koji žele da budu sigurni da su njihova deca sigurna i zaštićena. Iskoristite priliku i zakažite besplatne konsultacije već danas putem elektronske pošte mail@homelogic.rs, ili na broj telefona +381 11 63 371 852!