Evolucija uređaja u pametnoj kući – Naučna fantastika ili realnost?

 

Da li  je i tebi smešno i simpatično kako je u starijim filmovima prikazan život u budućnosti, odnosno, doba u kom sada živimo?  Predviđali su leteće automobile, holograme, robote koji obavljaju sav posao umesto ljudi… Ono što autori knjiga i filmova iz žanra naučne fantastike jesu pogodili je da će postojati pametne kuće

Uređaji i sistemi koju su nekada bili rezervisani za naučnu fantastiku, danas su postali integralni deo naših domova. Kroz pet ključnih tačaka ćemo te podsetiti na neka ostvarenja naučne fantastike čije elemente možemo da uočimo u stvarima koje su nam danas dostupne. Pa, da krenemo.

 

#5 Automatizacija inspirisana filmovima o budućnosti

 

Naučna fantastika nam je kroz filmove poput ,,Povratak u budućnost’’ (Back to the Future) davala uvid u svet gde su kuće mogle automatski da se prilagode potrebama svojih stanovnika. Danas, automatizacija je temelj pametnih kuća. Sigurno da i ti već imaš neki pametni uređaj u kući koji ti olakšava održavanje kuće ili pripremu hrane. Ali, sistemi koji stvaraju iskustvo kao u filmskim ostvarenjima mogu biti i pametni termostati koji sami podešavaju temperaturu, ili pametne roletne koje reaguju na vremenske uslove.

 

#4 Glasovna kontrola

 

Ne verujemo baš da živiš u svemirskom brodu, ali slično kao u ,,Zvezdanim stazama’’ (Star Trek), možeš da komuniciraš sa uređajima u svojoj pametnoj kući putem glasa i na taj način izdaješ komande. Ne mogu baš da budu složene zapovesti kao one koje Džarvis (Jarvis) ispunjava u Marvelovim ostvarenjima, ali je dovoljno da putem glasovne kontrole možeš da isključiš svetlo pred spavanje ili pustiš omiljenu pesmu. 

Ono što je nekada bilo samo deo naučne fantastike, danas je stvarnost zahvaljujući glasovnim asistentima poput Amazon Alekse (Amazon Alexa) i Gugl asistenta (Google Assistant).

 

#3 Pametni uređaji povezani preko Interneta stvari (IoT)

 

Koncept povezivanja svih uređaja u jednu mrežu, poznat kao Internet stvari (Internet of Things, ili skraćeno IoT), često je bio prisutan u naučno fantastičnim pričama. Danas je IoT ključni faktor u pametnim kućama. 

Uređaji komuniciraju međusobno kako bi stvorili inteligentno okruženje, a prema tvojim ranijim izborima i personalizaciji, pomažu ti u svakodnevnim aktivnostima – od automatskog naručivanja namirnica do prilagođavanja temperature kada se približava vreme tvog povratka kući.

 

#2 Video nadzor

 

Ideja video nadzora u domu je nekada bila rezervisana za pomalo jezive priče poput romana ,,1984’’ Džordža Orvela, koji je i ekranizovan ili filma ,,Trumanov šou’’ (The Truman Show). Danas je video nadzor u kućama i stanovima postao stvarnost i ne tako retka pojava. Pametne kamere mogu da ti pruže dodatni nivo sigurnosti, omogućavajući ti da pratiš događaje u kući i oko nje u realnom vremenu i da na taj način obezbediš svoj dom. 

 

#1 Roboti u kući

 

Roboti kao pomoćnici u domaćinstvu, nekada samo deo futurističkih filmova, danas su stvarnost. Pametni uređaji poput usisivača koji sami skeniraju prostor i zalaze u sve ćoškove ili pametnih uređaja za pomoć u kuhinji olakšavaju nam svakodnevne zadatke, postavljajući temelje za dalji razvoj robotske tehnologije. Idealni su za one koji vole inovacije, ali i za ljude koji ne provode mnogo vremena kod kuće ili ih jednostavno mrzi da vode računa o svemu. Ako bi za sebe rekao da si lenj kada su u pitanju kućni poslovi, roboti u kući su prava stvar za tebe!

I da zaključimo – evolucija uređaja u pametnoj kući predstavlja fascinantan spoj naučne fantastike i stvarnosti. Ono što smo nekada gledali na filmskim platnima kao futurističke vizije sada postaje sastavni deo našeg svakodnevnog života. Roboti i inovativni sistemi čine naše domove pametnijim, efikasnijim i ponekad čak zabavnijim mestom. Međutim, dok tehnologija čini mnogo toga mogućim, važno je zadržati svest o granicama između tehnologije i ljudskosti.