Pametni uređaji u kuhinji: Kuvanje u digitalnom dobu 

 

Voliš da kuvaš ili bi tek da se oprobaš u pripremi hrane kod kuće? Dosadila ti je dostava i  želiš da vodiš više računa o tome šta jedeš? Na pravom si mestu! Predstavićemo ti pametne uređaje koji će ti pomoći ne samo da se bolje snalaziš u pripremi hrane, već i da je spremaš na zdraviji način, uz manje truda i vremena nego ikad. Pa, da vidimo kako inovacije digitalnog doba utiču na kuvanje i u kolikoj meri je priprema hrane danas sigurnija, kako za ljude, tako i za domaćinstvo.

 

#5 Pametna indukciona ploča za kuvanje

 

Indukciona ploča za kuvanje je tehnološki vrhunski uređaj koji sve više dobija popularnost u modernim kuhinjama. Napredna tehnologija indukcione ploče koristi elektromagnetska polja za direktno zagrevanje posuđa, što omogućava brže i preciznije kuvanje u poređenju sa klasičnim šporetima. Preciznost indukcione ploče u podešavanju temperature će ti pomoći da savršeno pripremaš jela. A, ukoliko još uvek nisi siguran u sebe kada je kuvanje u pitanju, pametne indukcione ploče imaju čak i ponuđene programe za pripremu određenih jela na koje možeš da se osloniš.

Ploča trenutno reaguje na promene temperature, čime ti olakšava kuvanje i čini ga sigurnijim. Ukoliko se slučajno dogodi da zaboraviš da je isključiš po završetku kuvanja, ploča će ,,osetiti” da na njoj više nema šerpe ili tiganja, na šta će te upozoriti pištanjem, a potom će se sama isključiti. Sama će se isključiti i ukoliko slučajno nešto prospeš po njoj. Ove karakteristike ne doprinose tvom kuvanju, ali je važno istaći ih jer pružaju dodatnu sigurnost u domu i smanjuju rizik od požara ili zadobijanja povreda tokom kuvanja.

 

#4 Pametna pećnica

 

Priprema hrane u pećnici je još jedan od klasičnih načina za pripremu hrane. Pametna pećnica sa ekranom na kom se biraju opcije za pečenje je donela revoluciju u preiznosti pripreme hrane. Pored podešavanja temperature i vremena pečenja, ekran ti omogućava da pregledaš predviđene programe za pečenje različitih vrsta mesa, ribe, peciva, itd. Pametna pećnica će se sama uključiti kada je pečenje završeno i automatski će preći na hlađenje, što je čini sigurnijom za korišćenje od klasične pećnice električnog šporeta.

 

#3 Pametni multipraktik

 

Pametni multipraktik je toliko pametan da ga neki nazivaju i kuhinjskim robotom. Može da se koristi kao blender, mašina za mlevenje, mešanje, seckanje… Integrisani senzori omogućavaju uređaju da prepozna sastojke, prilagodi brzinu i trajanja programa koji odabereš, čime se povećava očuvanje nutritivne vrednosti namirnica. Pametni multipraktik će ti umnogome olakšati prelazak na zdraviji životni stil, a uz odabir pravih recepata, omogućiće ti da uz savršeno pripremljene šejkove i smutije u ishranu uključiš više svežeg voća i povrća. Ovaj pametni uređaj možeš da povežeš sa aplikacijom na telefonu i na taj način pristupiš personalizovanim receptima, a moguće je i da pratiš svoje ciljeve u ishrani.

 

#2 Pametni aparat za pečenje hleba

 

Teško da postoji aroma koja podseća na dom tako snažno kao miris sveže ispečenog hleba. Još jedna pametna mašina koju nam daruje digitalno doba je aparat za pečenje hleba, ili od milja, pametna pekara. Funkcioniše tako da je dovoljno da u nju staviš odgovarajuće sastojke, a ona sama odrađuje mešanje i pečenje. Pametna pekara ti može pomoći da bolje odrediš vreme pečenja prema vrsti brašna i veličini hleba. Uz pomoć daljinskog upravljanja putem aplikacije na telefonu, moguće je i da pokreneš proces pečenja prethodno pripremljenog hleba, pa da te njegov miris dočeka kad dođeš kući.

 

#1 Pametna friteza na vreli vazduh

 

Ljubitelj si pomfrita i pohovanog mesa? U digitalno doba, čak i priprema pržene hrane može da bude zdravija uz korišćenjem friteze na vreli vazduh. Tehnologija cirkulacije vrelog vazduha unutar uređaja omogućava da hrana dobije hrskavu spoljnu teksturu bez potrebe za prženjem u velikoj količini ulja. U fritezi na vreli vazduh možeš da spremaš i zdravo povrće, poput brokolija ili karfiola, a ono će čak imati bolji ukus nego kada se priprema na neki drugi način. Pametna friteza na vreli vazduh sama može da odredi vreme pečenja prema vrsti namirnice koju pripremaš, a kada se spoji sa aplikacijom na telefonu, moguće je da pristupiš velikom broju recepata. Namirnice koje nisu kvarljive, kao što je sveže povrće, možeš da staviš na odloženo pečenje, ili da pečenje pokreneš na daljinu putem aplikacije kojom možeš da upravljaš svojom pametnom fritezom na vreli vazduh.

 

Zaključak

 

Da sumiramo. Pametni uređaji za pripremu hrane, ne samo da čine kuvanje bržim i jednostavnijim, već i podstiču kreativnost i eksperimentisanje u kuhinji. Pametne funkcije poput daljinskog upravljanja, automatskih programa i povezivanja sa pametnim telefonima čine kuvanje prilagodljivim modernom načinu života. Ne treba da zanemariš ni veću sigurnost koju pametni uređaji nude. 

Pametni uređaji za kuvanje mogu da ti pomognu u menjanju načina ishrane, ali i u tome da te malo manje mrzi da nešto sam pripremiš. Ako ti je ipak sve ovo previše ili nemaš dobra iskustva sa kuvanjem, ne brini. Digitalno doba je donelo još nešto dobro za čovečanstvo na šta uvek možeš da računaš – dostavu hrane. Ipak, navijamo za tebe. Uz korišćenje pametnih uređaja za kuvanje možeš da postaneš majstor za pripremu jela koja voliš!

Ipak, ukoliko nisi siguran odakle početi i koja je najbolja opcija za tebe, Home Logic nudi besplatne konsultacije koje možeš da iskoristiš da saznaš sve što te zanima, a što nismo naveli u ovom članku, stoga iskoristi ovu opciju jer te ništa ne košta. Kontaktiraj nas putem elektronske pošte mail@homelogic.rs, ili na broj telefona +381 11 63 371 852 već danas!